Pompeji és Herculaneum kiállítás a British Museum-ban

A történelem csodálatos és érdekes információkkal nyűgözi le az érdeklődőket, ám sokszor elképzelhetetlen katasztrófák története sokkolja az embereket. Ilyen például az időszámításunk előtt 79-ben elpusztult két itáliai kikötőváros, Pompeji és Herculaneum városának története.

Mint az ismeretes, Krisztus előtt 79-ben az Itália déli részén, Nápoly közelében elhelyezkedő vulkán a Vezúv, hatalmas robbanás kíséretében kitört. Senki sem számított erre, hiszen a Vezúvot kialudt vulkánnak vélték az emberek. Ezen a szörnyű augusztus végi napon azonban kiderült, hogy tévedtek. Pompejit apró kődarabok, több méter hamu és a vulkánból kirepülő sziklák pusztították el, míg Herculaneum végét a vulkáni láva jelentette. Az emberek a pincékben kerestek menedéket Pompeji városában, ami nem is lehetett volna rosszabb választás, tekintve, hogy a kőtörmelékek rájuk omlasztották saját házaikat. Herculaneum lakói egy fokkal szerencsésebbek voltak, hiszen az első pár centis hamuréteg után a város lakosságának nagy része elmenekült. A többieket azonban rögtön elpusztította a természeti csapás.

Ez a szörnyű tragédia a ma emberének szinte elképzelhetetlen. A 18. században elkezdődött régészeti munkáknak köszönhetően azonban tökéletesen konzerválódott emberi testek, házak, eszközök és egyéb érdekes ókori dolgok maradtak fent, ami most először Olaszországon kívül is látható lesz. A londoni British Múzeum ugyanis kiállítást nyit 2013. március 28 és szeptember 29 között Pompeji és Herculaneum városának maradványaiból olyan módon, hogy az érdeklődők úgy érezzék, mintha ott járkálnának a nyüzsgő utcákon, láthatnak tökéletesen konzerválódott családi házakat, sőt, megtekinthetik egy pincében elbújt ám szerencsétlenül járt család vulkán által konzerválódott maradványait. Izgalmas, érdekes és felejthetetlen! Akárcsak a történelem!

Pompeji és Herculaneum kiállítás
Március 28 – Szeptember 29
British Museum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük