Stonehenge

A Stonehenge egy monumentális őskori építmény, mely körkörösen elrendezett kőtömbökből áll. Az UNESCO világörökség részét képezi. Építését kr.e. 2500-ra datálják, a XX.században több kutatás is folyt a területen, ezek célja az volt, hogy megértsék, a Stonehenge megépítésének célját. A mai napig nem jutott az ügy nyugvópontra.

Felépítése körkörös, a kövek körben vannak lerakva és kívülről egy árok és egy földsánc veszi őket körbe. A bejutás az északkeleti oldalon lehetséges, ahol nyitott a kör, itt fut be a Sugárút-nak elnevezett út.

Nevezetes kövei:
az ún. Oltárkő,
az áldozókő,
a két stációkő és
a sarokkő, (amely a bejárat közelében, a Sugárút közepén áll).

A mai napig több magyarázat is született arra, hogy vajon mi célt szolgáltak ezek a hatalmas kövek? Egy 12. századi legenda szerint Stonehenge-et óriások emelték Írország hegyeiben, ám Merlin, a varázsló Angliába helyezte az építményt.

Később azt gondolták, hogy a Stonehenge csillagvizsgálóként szolgált, mivel legmagasabb kövei pontosan kijelölik az év leghosszabb napjának (a nyári napfordulónak) a napkeltéjét, valamint az év legrövidebb napjának (a téli napfordulónak) a naplementéjét.

Más elméletek szerint gyógyítottak itt, mások szerint, isteneknek emelt szentély ez. Nem lehet pontosan tudni, annyi biztos, hogy temetkezési helyként szolgált a Stonehenge, mert a kutatások során több mint kétszáz sírt találtak a Stonehenge közelében.

Londonból vonattal kb. 40-50 perc az út Salisbury-ig, onnan indul a Stonehange-busz, amiról további információt talál a hivatalos angol nyelvű honlapon: http://www.thestonehengetour.info/

Stonehenge