Tömegközlekedés

Metró:
Londonban rengeteg metró van! Mennyire megkönnyíti ez az amúgy nagyon is zsúfolt város közlekedését! Összesen 12 metróvonal szeli keresztbe-kasul a várost, szinte nincs olyan hely a városban ahova ne lehetne eljutni a föld alatt! A város több zónára van osztva, érdemes, ha tehetjük az 1-2-es zónában szállsátfoglalni, mivel itt találhatók meg a főbb látványosságok is. Az árak változnak aszerint, hogy hány napra, milyen napszakra (peak-off), és melyik zónákra vesszük a jegyünket. A be és kijáratoknál is érvényesíteni kell minden alkalommal a jegyünket. Azoknak, akik kicsit beszélnek angolul, és előre szeretnének tájékozódi az árakról, ajánlott a következő oldalon körülnézni: http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx
Metrótérkép: Itt található

Busz:
Tömegközlekedés LondonbanBusszal bárhova el lehet jutni, és közben lehet városnézni is! Ez talán a legjobb megoldás azoknak, akik ráérnek és szeretnek üldögélni és nézelődni. A híres, piros londoni emeletes buszok, nagy élményt jelentenek mindenkinek! Ne felejtsük el, hogy le kell inteni a buszt a megállóban, különben esetleg nem fog megállni! A másik fontos, hogy csak az első ajtónál lehet felszállni!

Az éjszakai járatokról a következő oldalon olvashat bővebben:http://www.tfl.gov.uk/tfl/gettingaround/maps/buses/busdiagrams.asp?borough=night

Villamos:
Londonban is van villamos (Tramlink), de csak 2000 óta és csak a déli városrészben, ahol kevesebb metró van. Három útvonala van, összesen 39 megállóval. Főként a Croydon városrészt hálózza be, ezért Croydon Tramlinknek is nevezik. A 28 kilométer hosszú úthálózat, számos helyen csatlakozik a National Rail vonalaihoz, illetve Wimbledon állomásnál a metróhálózathoz (District line) is.

DLR:
A Docklands Light Railway vagy röviden DLR Kelet-Londonban közlekedő korszerű városi vasút, mely nem része a metróhálózatnak, igazából nem is metró, mivel az út nagy részében a felszín felett közlekedik .s csak a Bank állomásnál, illetve a Temze alatti szakaszán megy a föld alá! A metrótérképen jelölve van és amegfelelő zónákra érvényes jegyek itt is érvényesek. 1980 óta folyamatosan bővülő hálozat ez, a legújabb, hogy már a London City Airport-hoz is el lehet vele jutni. A különlegessége, hogy nincs a kocsikban vezető, központi rányító rendszer vezérli a vonatot és egy kalauz utazik minden vonaton, aki ha valami meghibásodás történne, át tudja venni a vonat vezetését!

Overground:
Közlekedés információA londoni Overground egy olyan vasúthálózat, amely 86 km-es pályán, négy vonalon, 83 állomást szolgál ki. Át lehet róla szállni a DLR-re és a metróvonalakra (Bakerloo, Central, District, Hammersmith & City, Jubilee, Northern és Victoria) egyaránt. Az Overground vonalait a metrótérképeken is feltüntetik és betagozódik az Oyster viteldíjfizető rendszerbe. A vonatok többsége hajnali 5 órától éjfélig közlekedik, az alábbi vonalakon:
– North London vonal (Richmond és Stratford állomások között)
– West London vonal (Clapham Junction és Willesden Junction állomások között)
– Gospel Oak – Barking vonal (Gospel Oak és Barking állomások között)
– Watford DC vonal (Watford Junction és Euston állomások között)

Vasút:
London életében kiemelten fontos a vasúti közlekedés, hiszen több millióan laknak a város külső agglomerációjában, akik naponta járnak be London központjába dolgozni. A Temzétől délre sokkal ritkább a metróhálózat, mint az északi oldalon, így ott a belső területeken is sokan napi szinten használják a vonatokat. A legnagyobb pályaudvarok a Blackfriars, Cannon Street, Charing Cross, Euston, Fenchurch Street, Kings Cross, Liverpool Street, London Bridge, Marylebone, Paddington, St. Pancras, Victoria és a Waterloo. A Fenchurch Street kivételével valamennyi csatlakozik a földalatti hálózathoz is. A legforgalmasabb állomások a London Bridge évi 80 millió utassal, a Waterloo 68 millió, a King’s Cross 49 millió és a Liverpool Street 39 millió utassal.
Vonatjegyek és információ: Raileasy